Dicerai Talak 3 Kerana Gemuk

Kisah benar yang berlaku terhadap Puan Fatimah ( bukan nama sebenar), dan diharapkan kisah ini boleh dijadikan iktibar kepada sesiapa yang membaca kisah ini.

Berkahwin dengan jejaka pilihan hatinya Hamid ( bukan nama sebenar ) selepas bercinta dan mengenali isi hati masing-masing walaupun perkenalan cukup singkat dalam masa 7 bulan.

Sebelum berkahwin Fatimah boleh dikategorikan sebagai anak dara yang cantik serta mempunyai badan yang menarik.

Diawal perkahwinan, kehidupan mereka sangatlah indah sehingga Fatimah disahkan berbadan dua selepas 7 bulan menempuhi alam perkahwinan.

Hamid memberi sepenuh perhatian kepada Fatimah, semua permintaan Fatimah akan Hamid penuhi.

Selepas bersalin anak pertama, kehidupan mereka lebih bahagia dengan kehadiran cahaya mata pertama mereka.

Hamid juga dinaikan pangkat dalam perkerjaannya dan menganggap ini adalah rezeki anak pertama mereka.

Selepas 5 bulan menimang cahaya mata yang pertama, sekali lagi Fatimah disahkan berbadan dua.

Kali ini Hamid sudah mula menegur Fatimah kerana badannya sudah mula naik.

Walaupun Fatimah Cuba menjelaskan kepada Hamid ini disebabkan proses mengandung, Hamid tidak berpuas hati dan menganggap Fatimah tidak menjaga badannya walaupun dia tau Fatimah tengah berbadan dua.

Hamid juga sering memarahi Fatimah untuk benda-benda kecil seperti lambat menyediakan makanan malam untuknya walaupun dia tau kesukaran Fatimah bergerak disebabkan berbadan dua.

Fatimah akhirnya bersalin anak yang kedua dengan selamat. Kini dia mempunyai 2 anak kecil untuk dijaga selain itu juga dia harus menguruskan hal rumahtangga.

Hamid pula langsung tidak memperdulikan Hal-hal rumahtangga dan menyerahkan semua tanggungjawab kepada Fatimah.

Hamid sudah mula keluar rumah sehingga waktu subuh bersama kawan-kawannya tanpa rasa bersalah kepada Fatimah dan 2 anaknya. Selain itu dia juga mempunyai perempuan simpanan kerana menurutnya Fatimah sudah tidak menarik di matanya.

Semenjak melahirkan 2 cahaya mata, Fatimah mengalami kesukaran untuk menurunkan berat badan. Berat badannya naik mendadak selepas mengandung, selain itu dia juga tidak dapat menolak godaan untuk tidak memakan makanan manis.

Disebabkan mengalami tekanan dalam Hal rumahtangga, Fatimah mengambil cara untuk mengatasi kemurungan dengan memakan makanan manis.

Hamid pula sentiasa memperlekehkan Fatimah dan sentiasa memerli Fatimah atas sebab badannya yang semakin mengembang..

Walaupun Fatimah cuba mencari cara menguruskan badan dalam internet, dia masih gagal untuk kurus seperti sebelumnya. Hamid pula setiap hari mengherdik Fatimah dengan kata-kata pedih seperti ‘kau ni gemuk macam babi pun Ada!‘

‘Asyik nak makan jer mak dugong ni’
Hamid akhirnya menceraikan Fatimah dan berkahwin dengan gadis perawan yang berkerja dalam 1 pejabat yang sama.

Fatimah seperti hilang arah selepas diceraikan oleh Hamid. Dia bertekad untuk mengubah hidupnya dan anak-anaknya. Dia kembali berkerja di tempat kerja lamanya.

Dia sangat bertuah disebabkan rakan-rakan faham dengan situasi yang dihadapinya. Walau bagaimanapun, dia mempunyai masalah sakit belakang disebabkan masalah berat badan yang berlebihan.

Fatimah masih mencuba untuk mencari cara kuruskan badan sehingga kawannya Alin memperkenalkan Pil ProVen kepada Fatimah. Dalam masa 2 minggu Fatimah berjaya menurunkan sehingga 6kg.

Fatimah merasa lebih ringan, sakit pada bahagian belakang sudah mula berkurangan. Dia mula merasa lebih gembira dan dapat melakukan tugasan dengan mudah jika dibandingkan sebelumnya disebabkan kekangan berat badan.

Dalam masa kurang 3 bulan Fatimah berjaya menurunkan sehingga 22kg dan mendapatkan semula badannya sebelum ini. Dia sangat berterima kasih kepada Alin kerana memperkenalkannya dengan Pil ProVen.

Hamid pula seperti tidak mempercayai bekas isterinya sudah kembali cantik dan kurus seperti sebelum ini. Dia cuba untuk rujuk kembali kepada Fatimah tetapi semuanya sudah terlambat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *